Linda Myrberg
Hälsa & Fitness
HälsotipsProdukter jag gillarSuperfood & Recept

Varför skall man äta kollagen?

KOLLAGEN är ett protein som är en viktig byggsten i bindväven. Blod, brosk, inre organ, hud och ben består av bindväv, som utgör 60 % av våra kroppar.

  • Kollagenet utgör cirka 80 % av denna bindväv. Kollagen kan liknas vid kroppens eget lim som håller samman hela kroppen.
  • Vår motståndskraft mot olika sjukdomar, vårt utseende och livslängd är direkt beroende av kvaliteten på kroppens kollagen.
  • Kollagen är uppbyggt som en kedja av mer än 1500 aminosyror. Aminosyrorna förekommer i varierande proportioner, och kollagenet i kroppen är i ständig förändring.
anna anka
Anna Anka gnaskar på brosk för att få i sig kollagen!

VAD HÄNDER I DIN HUD?

Huden, kroppens största organ, består till 75 % av kollagen. Från 25-års ålder börjar kollagenet brytas ned och försämras samtidigt som kroppens egen produktion av kollagen minskar successivt.

Huden förlorar styrka och skelletet kalcium. Alla dessa tecken på åldrande hos människor beror på den progressiva underskott av lösligt kollagen, vars biosyntes blir svagare med åldern.

Fria radikaler, toxiner och skadliga enzymer förstör proteinfibrerna. Kroppens nivån av mineraler och vitaminer, som stimulerar den naturliga produktionen av kollagen med hjälp av fibroblaster, sjunker.

Efter 25 års ålder minskar hudens talgkörtlar och svetskörtlarnas aktivitet, vilket bl.a. bidrar till hudens uttorkning och bildandet av rynkor. Rynkor/ fåror beror på en försvagning av elastina och kollagena fibrer, vilka har de viktigaste funktionerna för hudens elasticitet och fasthet. Omsättningen av kollagen i kroppen tar flera år. Ju äldre man blir minskar omsättningshastigheten och de kollagena fibrerna bryts ner, vilka är nödvändiga för hudens elasticitet, p.g.a av dess fuktbindande egenskaper. Kollagen finns bara i animalisk form, kött och fisk…

fisk på sten

_W3A8008
Mitt företag, Nordic Superfood by Myrberg, har tagit fram ett marint kollagen, från norsk vildfångad fisk, för att jag tycker att det känns mer fräscht att äta fiskskinn och ben, än benrester från grisar och kor…

NY bild liten

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Annons

Lämna en kommentar